הודלף: שגרירות ארה"ב הזהירה ב- 2018 מפני בטיחות לקויה במעבדת ווהאן והעבירה מידע על מחקרים מסוכנים בנגיף הקורונה בעטלפים
כבלים דיפלומטים ש"דלפו" ממחלקת המדינה:
אנשי שגרירות ארה"ב הזהירו בינואר 2018 מפני בטיחות לקויה במעבדת מכון הוירולוגיה של ווהאן והעבירו מידע על מדענים שביצעו מחקרים מסוכנים על נגיף קורונה בעטלפים.
הכבלים הללו חידשו את הספקולציות בתוך הממשל האמריקני לגבי האם מעבדות ווהאן היו המקור לוירוס הקורונה החדש.
בריטניה כבר אמרה לאחרונה כי הרעיון שהנגיף, שהפך למגיפה עולמית, הודלף ממעבדת ווהאן, "כבר לא נפסל".
חבר בוועדת החירום של בכירי ממשלת בריטניה טען אתמול:
"יש השקפה אלטרנטיבית אמינה (לתאוריה הזואנוטית) על סמך אופי הנגיף. אולי אין זה מקרה שישנה מעבדה בווהאן."
מומחה לענייני חוץ, גורדון צ'אנג, אמר במאמר דעה שפורסם לאחרונה בפוקס ניוז:
"הרבה סינים מאמינים כי הנגיף שוחרר במכוון או ברח בטעות ממכון ווהאן לווירולוגיה, מתקן ברמת ביו-בטיחות P4.
מעבדה זו, הידועה בחקר וירוסי קורונה, אינה רחוקה מהשוק שזוהה בתחילה כמקור להתפרצות."
בסדרת כבלים דיפלומטיים שכותרתם "רגישים אך לא מסווגים" הזהירו גורמים בשגרירות ארה"ב כי במעבדה יש חולשות ניהול מאסיביות, מהווים סיכונים בריאותיים חמורים והפצירו בוושינגטון להתערב.
הכבל הראשון מזהיר אודות עבודת המעבדה על וירוסי קורונה על עטלפים, ובאופן ספציפי יותר כיצד העברתם לבני אדם מהווה סיכון לפנדמיה חדשה דמוית SARS.
כבל מה-Jan.19, 2018, שנכתב על ידי שני גורמים ממחלקת
הסביבה, המדע והבריאות של השגרירות, נאמר:
"במהלך אינטראקציות עם מדענים במעבדת מכון ווהאן לווירולוגיה [WIV], הם ציינו כי במעבדה החדשה יש מחסור חמור בטכנאים וחוקרים שהוכשרו כראוי הנדרשים כדי להפעיל בבטחה את המעבדה הזו עם בלימה גבוהה"
הכבל טען כי על ארצות הברית להעניק לחוקרים סיניים במעבדת ווהאן תמיכה רבה יותר מכיוון שהמחקר על וירוסי קורונה בעטלפים חשובים ומסוכנים. המעבדה כבר קיבלה סיוע מהמעבדה הלאומית גלווסטון בענף הרפואי של אוניברסיטת טקסס.
הכבל הקדיש תשומת לב גם לשי זינגלי [Shi Zhengli], ראש פרויקט המחקר, שפרסמה בנובמבר 2017 מאמר שהראה כי עטלפי הפרסה שנאספו במחוז יונאן היו ככל הנראה מאותה אוכלוסיית עטלפים שהייתה מאחורי וירוס הקורונה SARS הראשון ב-2003.
בכבל נאמר כי "החוקרים הראו גם כי נגיפי קורונה שונים דמויי SARS יכולים לתקשר עם ACE2, הקולטן האנושי המזוהה עבור נגיף SARS. ממצא זה מצביע על כך שנגיפים דמויי קורונה SARS מעטלפים יכולים לעבור לבני אדם ולגרום למחלות דמויות SARS מנקודת מבט לבריאות הציבור הדבר הופך את המשך המעקב אחר וירוסי קורונה דמויי SARS בעטלפים כקריטי לחיזוי ומניעה של התפרצות נגיף הקורונה."
פוקס ניוז